O San Marzanu

Sorta italijanskega porekla…

Leta 1926 je bila registrirana kot stabilna vrsta. Izdelana je bila predvsem za konzerviranje s celimi plodovi, kot sestavina za omake in pice. Malo pozneje se je San Marzano v Italiji začel gojiti v industrijskem obsegu za kasnejše konzerviranje. San Marzano ima podolgovate plodove svetlo rdeče barve. Ko je zrel, ga je enostavno lupiti. Teža doseže 90-120 g. V notranjosti je precej mesnat in vsebuje zelo majhno količino semen.

Kaj je tako privlačnega na tem paradižniku?

Paradižnik San Marzano je visok in bujen paradižnik, ki lahko raste ob opori ali brez nje. Iz plodov pripravimo mezgo za pice in testenine ter druge omake. Sam je zelo lep. Rastlina z izrezljanimi listi, sadje svetlih barv in različnih oblik – za prave estete in sladokusce. Poleg tega paradižnik vsebuje veliko hranil, zaradi katerih je nepogrešljiv v dnevni prehrani. Paradižnik vsebuje veliko makro- in mikro-hranil, ter vitaminov.

Nobena rastlina nima enake obsežne sestave

– vitamini skupine B, A, K, E;
– visoke ravni železa, natrija, cinka, magnezija, mangana, silicija, joda;
– številne koristne kisline, vključno z oksalno, citronsko in jabolčno;
– vsebuje fruktozo in glukozo.

Poleg tega je treba poudariti prisotnost antioksidantov v paradižniku, ki ščitijo celice telesa in pomagajo pri odpornosti na bolezni srca in ožilja. In serotonin, ki olajša prenašanje stresnih situacij. Tako bogata sestava naredi paradižnik zelo koristen pridelek. Ohranjanje le malo zmanjša učinkovitost take hrane. Ta svetlo rdeč sadež je priljubljen po vsem svetu.

No pa pejmo kuhat.

Domača paradižnikova omaka – šalša

Domača paradižnikova omaka – šalša iz pelatov San Marzano pridelanih na naraven način v slovenski Istri. Pripravljena je po starem receptu iz Italije in se odlično poda testeninam, picam in kot dodatek k ostalim jedem.