SESTAVINE:
– 4 žlice olivnega olja
– 4 stroki česna
– 1,5 kg svežih klapavic (pedoči)
– 1,5 dl suhega belega vina
– 315 g mezge Istrijanko
– četrtina šopka svežega peteršilja
POSTOPEK:
Školjke najprej preberemo, očistimo in operemo. Poškodovane in odprte školjke, ki se ob dotiku ne zaprejo, takoj zavržemo. Preostale školjke pod tekočo vodo temeljito očistimo in namočimo v mrzlo vodo, da se izloči nečistoča.
Česen olupimo ter drobno sesekljamo. Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in sesekljamo.
V loncu segrejemo olivno olje in dodamo česen. Prepražimo ga za minuto ali dve, nato dodamo školjke. Zalijemo z vinom, pomešamo in pokrijemo s pokrovko. Dušimo toliko časa, da se školjke odprejo.
Ko se školjke odprejo, dodamo paradižnikovo mezgo Istrijanko in vse skupaj še malo podušimo.
Proti koncu dodamo peteršilj, da zadiši. Klapavice na buzaro postrežemo s svežim kruhom ali dodamo testenine.
Dober tek!